Småahus West Village- VARNING!

Småahus West Village! Småahus på rea!

Enligt Dagens Industri och Affärsvärlden lyser solen på bostadsmarknaden. För alla utom för Småahus kanske?

Småahus på rea

https://www.di.se/nyheter/bostadsmarknaden-dundrar-pa-narmar-sig-all-time-high/

https://www.affarsvarlden.se/bostad-fastighet/sveriges-bostadspriser-fortsatter-uppat-6975276

Småahus på rea! Småahus West Village!

Är man sugen på att handla på rean är mina lekmannamässiga råd ganska enkla:

Det kan vara bra att förberedda sig på att eventuellt bygga klart själv alternativt budgetera för juridisk process, som vi fått göra.
  • Anlita en advokat som går igenom avtalet. Avtalet som fanns när vi köpte husen var sämst tänkbara för köparen.  Exempelvis står det att innerväggarna ska vara vita. Vilket betyder att innerväggarna kan se ut precis hur som helst så länge dom är vita. I vårt fall ingick det inte ens spackel så gipsskivor och reglingar syns igenom målningen.  (Man måste då spackla och måla om själv om man vill ha en normal standard.)  I ett avtal kan det vara bra om det finns en bestämd AMA kod. (om jag förstått rätt finns det 4 olika AMA koder för olika rumsfunktioner. Hela husen har lägsta AMA kod som egentligen används i exempelvis förråd)
  • Anlita en egen besiktningsgrupp som besiktigar hela husen. Dvs en VVS besiktningsman, en elektriker, en tak och fasad och en ansvarig bygg besiktningsman. (Idag är det endast 1-2 dagskurs att bli certifierad besiktningsman utan förkunskaper, så att anlita endast en bygg besiktningsman kan vara för riskabelt om man ska köpa ett Småahus.) Man måste ta in kunniga personer för varje område!  Småahus besiktningsmän hade fåtal anmärkningar men dom besiktningsmän vi använde hade ca 140 anmärkningar. Har ett hus 140 anmärkningar vill man veta det innan man köper huset!
  • Därefter beroende på vilka fel som anmärkts på kan köparen enligt konsumentköplagen sen hålla inne pengar tills Småahus åtgärdat alla fel. Vår ena granne gjorde det men han blev tyvärr utelåst en längre tid. Läs om det här: https://smaahus.se/2019/03/smaa-byggbolag-varning/
  • Se till att ha mycket tid för att diskutera med Småa och släppa in hantverkare, mejla med advokater etc. Tänk att du köper ett renoveringsobjekt, det kommer kräva en viss tid av en.

Men i det här fallet kanske Småahus redan prutat med sig själva? Eller försöker Småa bara bli av med alla osålda husen?

Vad jag förstår på spekulanter som har hört av sig till mig så säljs husen fortfarande med dom gamla protokollen med Småas besiktningsmän som har fåtal anmärkningar. Detta är dock inget jag sett själv. Men däremot så vet Småa om att det finns mer fel än dom fåtal fel som Småas egna besiktningsmän listat. Det skulle nog kunna anses i vissa sammanhang som bedrägligt? Felen i husen är repetitiva och alla grannar har därmed väldigt snarlika fel.

Det kan ju faktiskt vara så att Småahus har rättat alla felen i dom osålda husen. Men det känns som en märklig prioritering att prioritera osålda hus när det finns familjer som bott i sina hus i snart 2 år och väntar fortfarande på att få dem färdigbyggda / renoverade. Ni som sett besiktningsprotokoll för husen till försäljning. Hör gärna av er!

Undra hur billig etapp 2 kommer bli? Nu när etapp 1 är på rea. Ska bli intressant att följa!
Missförstå mig rätt,  jag trivs jättebra i mitt hus men jag var inte beredd att det skulle vara så mycket fel och jag var inte beredd på att renovera ett nyproducerat hus i den här omfattningen. OBS! Småa och 2A Entreprenad rättar fel just nu, men det är så komplicerade fel och tar väldigt mycket längre tid än Småa själva tänkt. Småas egna tidsplan flyttas fram hela tiden. Slut resultatet är även väldigt tveksamt. 
Småahus bygger i Silverdal. Undra hur dom husen kommer bli?